Je eerste auto verzekeren, een best spannende gebeurtenis!

maandag april 26, 2021 |
Je eerste auto verzekeren, een best spannende gebeurtenis!

Voor het eerst een auto verzekeren, dat is best een spannende gebeurtenis! Het spreekt namelijk voor zich dat er heel wat zaken zijn om rekening mee te houden. In eerste instantie moet je natuurlijk een voor jou goede autoverzekering vinden. Dat is echter niet alles. Daarnaast zal je er namelijk ook graag voor willen zorgen dat de kosten voor je verzekering zo beperkt mogelijk gehouden kunnen worden. Alles bij elkaar gezien brengt het afsluiten van je eerste autoverzekering dus best een aantal belangrijke aandachtspunten met zich mee. Ben jij hier ook wel benieuwd naar en wil je graag ontdekken hoe je nu precies het best te werk kan gaan? Lees dan vooral snel verder en ontdek hoe je jouw eerste auto op de meest optimale wijze kan laten verzekeren!

Waarom is je auto verzekeren in Nederland verplicht?

Veel mensen vinden het best vervelend wanneer ze tot de conclusie komen dat een bepaalde verzekering wettelijk verplicht moet worden afgesloten. Voor de autoverzekering geldt echter dat er daar een uitstekende reden voor bestaat. Je auto verzekeren is namelijk wettelijk verplicht omdat de Nederlandse overheid er op die manier voor wil zorgen dat elke deelnemer aan het verkeer min of meer is verzekerd bij (materiële en / of lichamelijke) schade. Overigens geldt deze verplichting ook niet alleen maar voor Nederland. Er kan tegenwoordig namelijk worden vastgesteld dat deze verplichting eveneens geldt in menig aantal andere Europese landen.

Waarvoor geldt de wettelijke verplichting precies?

De verplichting voor wat je auto verzekeren betreft geldt uitsluitend voor de zogenaamde WA-verzekering. Het gaat hierbij om de autoverzekering met de meest beperkte voorwaarden. Voor dit type van autoverzekering geldt dan ook dat ze alleen maar tussenkomst biedt voor schade geleden door derden. Met andere woorden, heb jij een ongeval en ben jij zelf verantwoordelijk voor de schade die het gevolg is van dat ongeval? Dan zal jouw WA-verzekering de schade van de betrokken partij betalen. Dit geldt dus niet voor jouw eigen schade. Deze zal je zelf moeten betalen.

Dat de verplichting enkel en alleen geldt voor de WA-verzekering is belangrijk om te weten. Het is namelijk zo dat deze verzekering, uiteraard vanwege haar beperkte verzekeringsvoorwaarden, de meest voordelige is van allemaal. Voor alle duidelijkheid, je auto verzekeren met een WA+ beperkt of een WA+ volledige cascoverzekering is dus in de praktijk nooit verplicht.

Hoe je auto verzekeren?

De bovenstaande informatie heeft in principe al duidelijk gemaakt dat er op de markt drie verschillende manieren bestaan om je auto te verzekeren. In eerste instantie is er aldus de WA-verzekering. Je auto op deze manier verzekeren is wettelijk verplicht. Dit gezegd hebbende is dit veruit de meest voordelige verzekering van allemaal. Wil je graag dat er ook bepaalde vormen van schade aan je eigen auto kan worden verzekerd? Dan wordt het een ander verhaal. In dat geval zal je moeten kiezen voor één van de twee meer uitgebreide autoverzekeringen, namelijk:

  1. De WA+ beperkt cascoverzekering;
  2. De WA+ volledige cascoverzekering;

Voor de WA+ volledig cascoverzekering geldt dat de basis wordt gelegd door de dekking uit de WA-verzekering. Deze dekking wordt echter aangevuld met nog verschillende extra dekkingen, namelijk:

  1. Een dekking voor schade als gevolg van een aanrijding met een dier;
  2. Een dekking voor schade veroorzaakt door natuurgeweld;
  3. Dekkingen voor glasschade waaronder ook een sterretje in de voorruit;
  4. Een dekking voor (financiële) schade als gevolg van bijvoorbeeld diefstal of een inbraak;
  5. Een dekking voor schade die het gevolg is van een brand;

Zoals je kan zien worden er door de beperkt cascoverzekering ook reeds behoorlijk wat (extra) schadegevallen verzekerd. Dit maakt je auto verzekeren op deze manier interessant omdat ze wordt aanzien als de gulden middenweg tussen enerzijds de WA-verzekering en anderzijds de volledige casco autoverzekering. Dit geldt overigens niet alleen voor de dekkingen die worden aangeboden, maar ook zeker voor de kostprijs die ervoor moet worden betaald.

Wanneer je auto laten verzekeren met een WA+ volledige cascoverzekering?

Tot dusver hebben we twee van de drie verschillende soorten autoverzekeringen besproken. Wat echter met de derde en meest complete verzekering, de zogenaamde WA+ volledige cascoverzekering? Voor dit type van verzekering geldt dat ze alle dekkingen uit de voorheen genoemde autoverzekeringen eveneens bevat, maar dan wel aangevuld met de dekking voor eigen schade. Dit lijkt een klein verschil, maar dat is het absoluut niet. Dat blijkt eveneens uit de kostprijs die je moet betalen voor de WA+ volledige cascoverzekering. In vergelijking met de andere mogelijkheden die worden aangeboden ligt deze immers toch een behoorlijk stuk hoger.

Verschillende factoren kunnen de prijs van de WA+ volledige cascoverzekering beïnvloeden. Dit geldt niet alleen voor de verzekeraar waarbij je de verzekering gaat afsluiten, maar ook voor het type auto waarover je beschikt. Hoe zwaarder de auto is, des te hoger de kosten zullen uitvallen voor deze verzekering. De reden daarvoor is niet ver te zoeken. Een zware auto met een groot vermogen zal namelijk in de praktijk wellicht sneller aanzienlijk meer schade veroorzaken in vergelijking met een lichter voertuig. Hou dus ook hier zeker rekening mee wanneer je de keuze maakt bij www.diks.nl om een volledige cascoverzekering af te sluiten voor jouw auto.

Hoe besparen op de kosten voor je auto verzekeren?

Je auto verzekeren is dus iets waar je in de praktijk niet omheen kan. De kostprijs die je moet betalen voor deze verzekering is zeker iets om aandacht aan te besteden. Dat is het gevolg van het feit dat je deze prijs niet zomaar één keer moet betalen, maar wel elke maand (of elk jaar) opnieuw. Dit betekent dat je financiële situatie er dus zeker tegen moet zijn opgewassen. Dit gezegd hebbende bestaan er ook verschillende manieren om de kostprijs van je autoverzekering te drukken. Het gaat hierbij dan concreet om de bespaartips zoals hieronder aangegeven.

  1. Voer altijd een vergelijking uit voordat je je autoverzekering afsluit;
  2. Denk goed na over welk type autoverzekering voor jou nu precies de beste keuze is;
  3. Sta altijd stil bij het eigen risico waarvan sprake is;

Het eigen risico is een belangrijke factor waar in de praktijk jammer genoeg veelal niet zo vaak bij stil wordt gestaan. Toch kan deze je periodieke premie behoorlijk beïnvloeden. Wil je dus met andere woorden graag de prijs voor een goedkope autoverzekering zo laag mogelijk houden? Dan is bij een auto verzekeren aandacht besteden aan het eigen risico altijd een absolute must!