Oregano is zoveel meer dan een geluksbrenger

dinsdag april 13, 2021 |
Oregano is zoveel meer dan een geluksbrenger

Oregano is een kruid dat we kennen uit vele pasta- en pizza gerechten. De bloemen van dit kruid worden nu ook verwerkt in heel wat (zuiderse) gerechten, vooral in zelfgemaakte salades. Je maakt er zelfs heerlijke en vooral gezonde thee van door een handjevol bloemen in warm water te mengen. Dit kruid wordt eindelijk ook bij ons gewaardeerd voor zijn heilzame eigenschappen. Wat is oregano nu precies en wat kan het voor jouw gezondheid betekenen?

Geluksbrenger

Dit kruid was al in de oudheid bekend. Niet alleen voor zijn gezondheidsvoordelen. Het werd toen vooral verwerkt tot slingers die bruidsparen om hun nek kregen om op die manier geluk en voorspoed af te dwingen. Maar oregano is zoveel meer dan dat, het brengt je in de eerste plaats gezondheid. De bloemen vandit kruid passen uitstekend in je zelfgemaakte salades. Van dit kruid maak je ook een heilzame thee. Pluk een handvol bloemen van de oregano plant en giet er kokend water over.

Voedingswaarde van oregano

Oregano is gezond en bevat vooral:

  • Vitaminen: vooral vitamine A, C, E en vitamine K
  • Mineralen: calcium, natrium, kalium, magnesium, fosfor, ijzer, mangaan en koper
  • Sterke antioxidanten
  • Voedingsvezels
  • Eiwitten

De antibacteriële werking van oregano

Oregano is rijk aan stoffen met een sterke antibacteriële werking. Zo beschermt het ons tegen de zogenoemde Escherichia coli en Pseudomonas aeruginosa. Die kunnen ernstige infecties veroorzaken. De resultaten van enkele grootschalige onderzoeken leerden ons dat dit heerlijke kruid ons beschermt tegen maar liefst 23 soorten bacteriën.

Oregano helpt bij ontstekingen

Een ontsteking is een reactie van ons lichaam op een ziekte of blessure. Chronische ontstekingen zijn echter een belangrijke oorzaak van ernstige aandoeningen zoals diabetes, hartfalen en auto-immuun aandoeningen. Dankzij de aanwezigheid van sterke antioxidanten is dit kruid in staat om zowel die vrije radicalen als ontstekingen te blokkeren. Vrije radicalen bedreigen onze gezondheid. Ze beschadigen onze lichaamsweefsels, maken ons ziek en versnellen ons natuurlijk verouderingsproces.  Om maximaal van alle voordelen van oregano te genieten combineer je dit kruid beste met tijm.

Beschermt bij virale infecties

Oregano beschermt ons niet alleen tegen allerlei ziekmakende bacteriën maar evengoed tegen vele schadelijke virussen. Dat heeft het vooral te danken aan de aanwezigheid van stoffen zoals carvacrol en thymol. Beiden hebben een sterke antivirale werking. Wetenschappers besloten na meerdere studies dat carvacrol het norovirus blokkeerde. Het betreft een virale infectie die diarree en maagpijn veroorzaakt. Een bleek uit de resultaten van andere onderzoeken dat thymol en carvacrol voor meer dan 90 procent het herpesvirus kunnen uitschakelen.

Oregano werkt tegen parasieten

Recent deden wetenschappers ook onderzoek naar de invloed van oregano-olie op parasieten. Dat leverde enkele belangrijke resultaten op.  Daaruit bleek namelijk dat na relatief korte tijd de bijzonder schadelijke de Entamoeba hartmanni parasieten volledig verdwenen waren. Daarnaast verdween ook de Endolimax nana parasiet en de Blastocystis hominis. In de meeste gevallen werden ook de blastocystis hominis parasieten allemaal geëlimineerd. Achteraf bleek ook dat dit kruid een gunstige invloed heeft op ernstige spijsverteringsproblemen en vooral maag- en darmklachten. Wacht daarom niet met online kruiden bestellen op Tuanashop.nl.