Dit is waarom een schuifdeur leuk én handig is

maandag juli 25, 2022 |
Dit is waarom een schuifdeur leuk én handig is

Een schuifdeur doet je waarschijnlijk denken aan de barn-stijl, industriële ruimtes of misschien zelfs aan een typisch jaren ’30 woning. Het klopt dat je de deuren in verschillende interieurs tegen kan komen, want hij is ook ontzettend veelzijdig. Het zal je daarom misschien verbazen hoe het dus ook in jouw interieur kan passen. Juist omdat ze in verhouding nog weinig worden gebruikt ontstaat er bij gebruik een unieke stijl met een originele uitstraling. En deze deuren zelf kun je ook in een klassiek model aanschaffen, maar er zijn zelfs mogelijkheden voor glas-in-lood. 

Hoe is de trend van de schuifdeur ontstaan? 

Het klinkt modern het plaatsen van een schuifdeur in je woning, maar eigenlijk is het al een oude trend. In de jaren ’30 van de vorige eeuw werden de deuren al gebruikt als praktische oplossing voor de gewone deur. Zo werden bijvoorbeeld achterkamers en eetkamers gescheiden van de voorzijde van de woning. Bij speciale gelegenheden kon eenvoudig de deur worden opengezet en werd er een grotere ruimte gecreëerd. De verandering kostte weinig moeite en maakte veel mogelijk binnen één woning. 

Uiteindelijk werd na de Tweede Wereldoorlog eigenlijk geen schuifdeuren meer geplaatst en is men overgestapt op de gewone draaideur. Maar in de moderne tijd met veel thuiswerken, willen we weer terug naar de flexibiliteit. Soms is handig om een aparte ruimte te hebben en soms hebben we een grote ruimte nodig. Dit is de reden dat de trend van deze deuren weer terugkomt in de moderne interieurs. En tegenwoordig kun je ontzettend veel variëren in de modellen en mogelijkheden van schuifdeuren. 

Waardoor zijn schuifdeuren flexibeler dan een draaideur? 

In eerste instantie denk je dat het openen en sluiten van draaideuren de enige flexibiliteit is. Maar dat is echt niet het enige voordeel. Als je namelijk kiest voor een draaideur kijk je altijd vanaf beide zijden hiertegen aan. Op het moment dat je gebruik maakt van een schuifdeur kan je hem aan één zijde volledig onzichtbaar maken zodat het gevoel van één ruimte wordt versterkt. 

De ophanging van je schuifdeur kan daarom juist een detail zijn in je interieur waarbij je rekening houdt met het deurbeslag en het design. Heb je een authentiek of landelijk design, dan kun je dat terug laten komen in het beslag van de deuren. Zo heb je direct decoratie en sfeer in de kamer vanaf de zijde waar je de deur altijd ziet. Eigenlijk hoef je de deur dus niet te verstoppen of weg te laten vallen maar kan je er juist een eyecatcher van maken die wél gezien mag worden. Zo zijn er mogelijkheden om de deuren met glas-in-lood aan te schaffen, net wat jouw smaak is. 

Als derde flexibiliteit kun je zeggen dat de deuren ook nog eens meer mogelijk maakt met wanddecoratie. Aan de zijde waar de schuifdeur niet te zien is heb je dus ook geen ‘blinde vlek’ waar je rekening mee moet houden. Je kunt hier wanddecoratie neer hangen of zelfs een stoel zetten.