Tips bij het laten aanleggen van een sedum dak

maandag juli 25, 2022 |
Tips bij het laten aanleggen van een sedum dak

Ben je geïnteresseerd in het laten aanleggen van een sedum dak, maar weet je niet zeker of dit een verstandige keuze is? Dan hebben wij in deze blog enkele belangrijke punten waar je op moet letten voordat je de definitieve keuze maakt.

Belangrijke factoren die van invloed zijn op de keuze voor een sedum dak

Als je een sedum dak wilt laten aanleggen, is het handig om eerst onderstaande vragen en acties na te lopen.

Is je dak wel geschikt voor een sedum dak?

Sedum daken zijn geschikt voor de volgende dakbedekkingen:

  • EPDM
  • Bitumen
  • Betondaken

Deze daken zijn echter niet geschikt voor sedum daken:

  • Zinken daken: niet waterdicht en niet bestendig tegen de zuren die de vetplantjes afgeven.
  • Golfplaten: zijn te zwak zijn om het volledige gewicht van een sedum dak te dragen.
  • Daken met dakpannen: sedum kan helaas niet over dakpannen worden gelegd. worden aangelegd.

Hiernaast is ook de helling van je dak van belang. Platte daken zijn het meest geschikt voor sedum daken, maar ook op hellende daken tot 45 graden kan een sedum dak worden aangelegd.

Draagkracht van je dak controleren

De meeste daken hebben wel de benodigde draagkracht voor een sedum dak, maar controleer dit uiteraard wel eerst. Je vindt de draagkracht van je huis meestal in de bouwtekeningen. Anders kun je een constructeur inhuren voor een deskundig advies of om een dakscan uit te laten voeren.

Mogelijke subsidie voor je sedum dak

In verschillende gemeenten kun je subsidie aanvragen voor het aanleggen van sedum.
Je krijgt dan meestal een percentage van de aanlegkosten met een maximum bedrag per vierkante meter en een maximum totaalbedrag per huis. Dit verzacht uiteraard de redelijk hoge kosten wat.
Controleer daarom of dit ook het geval is in jouw gemeente.

Keuze vetplantjes

De aanleg van je een dergelijk dak is een lange termijn investering. Je keuze voor de vetplantjes bepakt dan ook voor een lange tijd het aangezicht van je huis. Ga je voor zowel een soorten- als kleurencombinatie of houd je het veilig met een enkele soort en kleur?

Zelf een sedum dak aanleggen of een specialist inhuren?

Om kosten te besparen kun je ervoor kiezen om zelf het sedum aan te leggen. Het makkelijkste is om dan kant-en-klare sedum pakketten te bestellen met sedummatten of cassettes. Bij sommige subsidievoorwaarden wordt echter wel vereist dat een erkend bedrijf de aanleg en het onderhoud van je sedum dak verricht. Het is dan een afweging wat financieel voordeliger is: zelf aanleggen of een gespecialiseerd bedrijf inhuren voor de aanleg en het onderhoud en de subsidie ontvangen.

TOPGROEN | Make Holland green again!

Wegen de voordelen van een sedum dak op tegen de nadelen?
Een sedum dak heeft uiteraard zowel voordelen als nadelen. Controleer of in jouw geval de voordelen opwegen tegen de nadelen.  Voordelen als duurzaamheid, extra isolatie en luchtfiltering zijn natuurlijk erg verleidelijk. Maar de kosten van de investering, het extra risico op lekkages en eventuele onderhoudskosten kunnen je ook in financiële problemen brengen als je een beperkt budget hebt.