Campings Gardameer – Bella Italia aan een fraaie waterspiegel

dinsdag februari 28, 2023 |
Campings Gardameer – Bella Italia aan een fraaie waterspiegel

Als de Alpen keten vanuit het hoge noorden van Italië naar laaggebergte trekt, omcirkelen ze majestueuze bergmeren zoals het Comomeer en het Lago Maggiore. Die vallen dan weer in het niet bij die ene, populaire gigant: het Gardameer. Vanouds zijn de oevers van dit meer ingericht op campinggasten die zich opladen voor een paar weekjes Italiaanse zon, bergrust en watervertier. Er zijn dan ook nogal wat campings Gardameer. Het meer zelf heeft behoorlijk leeftijd want het werd gevormd in de IJstijd. Destijds ploegden zware ijskappen een diepe sleuf tussen de bergen. Gletsjers schoven zo een kloof uit de aarde met aan het eind een zware morenewal. Die diende daarna als een natuurlijke dijk waarachter het smeltwater zich ophoopte. En zo ontstond het langgerekte Gardameer.

Een overvloed van campings Gardameer

Het meer was altijd al een geliefde vestigingsplek. Wat nu bekend is van vroege bewoners is dat ze er paaldorpen bouwden. Iets eenvoudiger dan de gebouwen die de Romeinen er later neerzetten; dat waren vaak luxe residenties. Habsburgers, Oostenrijkers en Fransen hielden zich er ook graag op. Dat was niet om de schoonheid van de natuur meteen. Het Gardameer bleek namelijk een strategisch gebied, een knooppunt van allerlei handelswegen.

Je rijdt niet alleen naar de campings Gardameer

De jongste ‘handelsweg’ is er eentje die bereden wordt door auto’s, caravans en campers want er loopt een belangrijke vakantieroute van Nederland naar het Gardameer. De campings Gardameer zijn daar helemaal op voorbereid en zien de stromen meer-genieters dan ook graag komen. Het Gardameer is nog niet zo’n gekke eindbestemming want je kan het nog in een dagje rijden; de afstand is gemiddeld zo’n 1150 km.

Dagje op stap?

Aangekomen op de camping is het eerst even goed settelen. Je ontdekt waar de leukste strand meertjes zijn en waar een goed gevulde supermarkt is. Je favoriete restaurantje is bekend en met een dag of twee ben je helemaal thuis. En dan kijken wat er zoal in de omgeving verder te doen is. Goed dat je voor campings Gardameer hebt gekozen, dan. Want mocht je twee weken lang elke dag een top excursie willen doen, dan kan dat hier. De bestemmingen die het eerst in het oog vallen:

• Villa Romana, Desenzano (met Romeins mozaïek op de vloeren)

• Valle delle Cartiere (papierfabriek, indrukwekkend industrieel erfgoed)

• Fort Rocca di Manerba (mooie locatie)

• Duomo van Santa Maria Annunziata (Salò laat gotische kerk pracht)

• Vittoriale degli Italiani (ensemble gebouwen in aantrekkelijke tuinarchitectuur)

• Mu-Sa (voor als het even regent, stedelijk museum van Salò)

• Kunstmuseum Martes in Gavalgese (met toppers van de Italiaanse schilderkunst)

• Fort en huis van de Podestà (stijlvol pand voor het stadsbestuur uit de 15e eeuw)

• Grotten van Catullus (met als bonus een Romeinse villa)

Op een kruispunt van Italiaanse regio’s

Kijk vooraf wel even waar je terecht komt als je een camping zoekt. Het meer is namelijk bijzonder groot en de landschappen veranderen naarmate je meer afzakt. Noordelijk heb je echte bergen om je heen terwijl je zuidelijk lieflijke, lage heuvels ziet. Campings Gardameer liggen eigenlijk rond het Gardameer in liefst drie regio’s. Westelijk proef je de sfeer van Lombardije, noordoostelijk die van het meer Duits georiënteerde Trento en zuidoostelijk verglijdt het open landschap van Veneto. Op campings in het italiaanse Toscane kun je evengoed genieten van een topvakantie!