ZZP’er worden: De belangrijkste voor en nadelen op een rijtje
vrijdag april 16, 2021 |
Een ZZP’er worden voor en nadelen. Het aantal ZZP’er groeit met de dag en dit is niet voor niets. Het is tegenwoordig steeds makkelijker om een eigen onderneming op te starten en je kunt dit zelfs doen terwijl je nog in dienst werkt van een bedrijf. Een groot aantal ZZP’ers zijn hun bedrijf begonnen als een hobby of vanuit een dienst waar ze voornamelijk in de weekenden aan werkte wat uiteindelijk is uitgegroeid tot een succesvol bedrijf. Als jij een ZZP’er wilt worden wil je de voor en nadelen natuurlijk wel weten. Een stap om je eigen baas te zijn kan betekenen dat je op sommige gebieden wint en op andere verliest. Dit zijn de factoren die u moet afwegen bij het nemen van uw beslissing.
Jouw nieuwe inkomen
Een van de kwesties die zowel bij het ZZP’er worden behoort tot een voor en nadeel is het inkomen wat jij verdient tegenover wat je verdiende toen je in loondienst werkte. Je bent namelijk volledig verantwoordelijk van jouw inkomen en kunt dus niet meer aan het eind van iedere maand een standaard bedrag verwachten. Het inkomen wat jij als ZZP’er verdient hangt altijd af wat voor soort diensten jij geeft. Over het algemeen wordt er wel geconstateerd dat een ZZP’er een groter bedrag per uur verdient dan een loondienst werker. Dit inkomen is echter erg afhankelijk van periodes. Sommige bedrijven zullen opmerken dat ze rond de winter hogere winst maken dan in de zomer. Als gevolg daarvan kan het soms extra stressvol zijn om niet te weten of je iedere maand genoeg inkomen zult binnenkrijgen om jouw leven te onderhouden. Daarom kan het loon wanneer je een ZZP’er wordt behoren tot een voor en nadeel.
Het ontvangen van vergoeding
Een ZZP’er worden geeft een paar voor en nadelen. Een van de grootste nadelen is wellicht dat je niet meer kunt vertrouwen op vergoedingen. Denk bijvoorbeeld aan het ontvangen van een vergoede vakantieperiode, een betaald zwangerschapsverlof of betaalde ziektedagen. Een ZZP’er zal deze zaken zelf moeten regelen. Wanneer jij dagen op vakantie gaat, kun je ervoor kiezen om jouw werk tijdelijk stop te zetten of je vindt iemand die tijdelijk de belangrijkste zaken draaiend houdt. In beide gevallen kun je niet rekenen op hetzelfde inkomen dat je zou verdienen wanneer je zelf werkt. In sommige gevallen kun je gelukkig wel als ZZP’er een zwangerschap inkomen ontvangen. Aan de andere kant heb je als zelfstandige geen maximale vakantiedagen. Wanneer jij een jaar goede winst hebt gedraaid heb je dus de mogelijk om het volgende jaar vaker te genieten van een lang weekend, een stedentrip of verre vakantie. Het is dus altijd relatief om vast te stellen of een ZZP’er worden veel voor en nadelen heeft of niet.
Maak Jouw Impact | Voor persoonlijke & financiële vrijheid.
Plan jouw eigen uren en werkdagen in
Ondanks dat het worden van ZZP’er verschillende voor en nadelen heeft, is dit wellicht een van de grootste voordelen. Een ZZP’er heeft namelijk volledig zelf in handen hoe hij zijn dagen wenst in te plannen. Steeds meer zelfstandige ondernemers werken in een trance waar ze zich niet hoeven te houden aan strikte werktijden. Als jij liever tijdens de middag een siësta houdt of graag voor de lunch gaat sporten, kan jij dit als ZZP’er allemaal doen. Daarnaast heb je dus ook zelf in handen wanneer jij tijd vrijmaakt voor een vakantie. Als jij een week van tevoren besluit om een stedentrip te boeken, kan jij dat als zelfstandige ondernemer gewoon doen. Het worden van ZZP’er heeft zo zijn voor en nadelen en iedereen heeft zo zijn prioriteiten. Het belangrijkste is uiteindelijk altijd dat jij gelukkig zal zijn met het werk wat jij doet. Om erachter te komen of jij jouw passie kan omzetten in een bedrijf, moet je zeker eens langsgaan bij Maak Jouw Impact.